Blog

Η ιστορία του Semi Contact

“Karate Point Fighting”
“Point Karate Stop Fighting”
“Αγώνες Ημι – Επαφής”

Aρθρο του Μιχάλη Κοσσυβάκη, δημοσιευμένο στο Μονοπάτι των Πολεμικών Τεχνών

Οι αγώνες Σέμι Κόντακτ έχουν μια μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη πορεία που ξεκινάει από το Τέχας των ΗΠΑ το 1962, (για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία των Πολεμικών τεχνών των ΗΠΑ, 2 πολιτείες ήταν τα προπύργια, το Τέχας και η Καλιφόρνια) από τον μεγάλο δάσκαλο του Καράτε ΑLEN STEEN (ιδρυτή της AKBBA American Karate Black Belt Association www.akbba.org – ο υπογράφων το άρθρο, είναι μέλος της AKBBA και κατέχει τον βαθμό του 6ου Dan από τον Allen Steen και το συμβούλιο των Διευθυντών ), που διοργανώνει το 1ο εθνικό πρωτάθλημα Καράτε των ΗΠΑ, στο οποίο αγωνίζεται και παίρνει την πρώτη θέση στην κατηγορία του!!!

Ο Αllen R. Steen ήταν μαθητής του John Rhee (πατέρα του Αμερικάνικου Τaekwondo) στο Καράτε! και στο Tang Soo Do! πριν ο John Rhee γνωρίσει τον στρατηγό Choi Hong Hi και ακολουθήσει το Taekwondo και πριν εγκαταλείψει το Τέξας και εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον.

Το Εθνικό πρωτάθλημα Καράτε των ΗΠΑ (το μεγαλύτερο στην Αμερική) συνεχίστηκε έως το 1974 και ανέδειξε τους εξής πρωταθλητές:

  • 1962 & 1963 Allen R. Steen
  • 1964 Keith See
  • 1965 – 66 & 67 David Moon
  • 1968 Joe Lewis
  • 1969 & 70 Fred Wren
  • 1971 Bill “Super Foot” Wallace
  • 1972 Bob Dunek
  • 1973 & 74 Bill “Super Foot” Wallace

To 2000 o Grand Master Allen Steen διοργάνωσε ένα ακόμα Εθνικό πρωτάθλημα που για πρώτη φορά μαζεύτηκαν όλες οι προσωπικότητες του Semi Contact (Αθλητές-τριες, Προπονητές, Διαιτητές και Παράγοντες) από όλη την Ήπειρο.

Aλλα σημαντικά και πολύ μεγάλα πρωταθλήματα Semi Contact ήταν
Το National Karate Championships στην Ουάσιγκτον από τον John Rhee (Παρόλο που ο John Rhee είναι ο πατέρας του Τaekwondo των ΗΠΑ, το πρωτάθλημα του το ονομάζει Καράτε!!!)
Το International Karate Championship κάθε καλοκαίρι στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια από τον Ed Parker (Πατέρας του Αμερικάνικου Καράτε). Σε αυτούς τους αγώνες ο Bruce Lee έκανε την πρώτη του επίσημη παρουσίαση!
Το Continental Karate Championship στο Μέμφις του Τενεσί από τον Kang Rhee.

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με κανονισμούς Semi Contact διοργανώθηκε το 1963 στο Σικάγο από τον μεγάλο δάσκαλο του Καράτε Robert Trias και ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν ο J. Pat Burleson (που παρ’ολο που ήταν δάσκαλος του παραδοσιακού Wado Ryu Karate, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τον τρόπο προπόνησης του Semi Contact, μετά την 1η Θέση στην κατηγορία Grand Champion, που συνέχισε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Αmerican Karate κάτω από την επίβλεψη του Allen Steen).

O Allen Steen κέρδισε τον επόμενο χρόνο τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή και αποσύρθηκε από τους αγώνες ως αθλητής το 1966 όπου κατέκτησε την 1η Θέση στο All American Grand Champion που έλαβε χώρα στην Ν. Υόρκη.
Ο Allen Steen ονομάστηκε ο «Πατέρας του Καράτε στο Τέχας» και θεωρείται ως ένας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προσωπικότητες του Καράτε.
Κατέχει τον βαθμό του 10th Degree Black Belt και είναι ένας από τους δασκάλους των Chuck Norris, Joe Lewis και Bill “Super Foot” Wallace.

Mεγάλες και σημαντικές μορφές στην πορεία και την ανάπτυξη του Semi Contact (όλοι τους κεντρικοί διαιτητές στα πρωταθλήματα του Allen Steen) ήταν οι: Mike Anderson, Al Dacascos, Jim Harrison, Takaycki Kubota, Ed Parker, Al Reyes, Mike Stone, Robert Trias, Howard Jackson, James Toney, Denis Cox, Linda Denley, Chuck Norris, Bill “Super foot” Wallace, Kang Rhee και φυσικά ο Grand Master John Rhee (αργηγός διαιτητών) που δημιούργησε τον προστατευτικό εξοπλισμό του Semi Contact.

Tα πρώτα χρόνια οι αθλητές και αθλήτριες των αγώνων Semi Contact δεν φορούσαν κανένα προστατευτικό και υπήρχε μόνο ο Κεντρικός Διαιτητής και ο Βοηθός Διαιτητής.

Στη σημερινή τους μορφή στους Αγώνες Semi Contact υπάρχουν 1 κεντρικός διαιτητής και 2 βοηθοί (σε Εθνικά πρωταθλήματα) και 1 διαιτητής με 4 βοηθούς (στα Διεθνή πρωταθλήματα και στην πολύ δημοφιλή κατηγορία Grand Champion)
H Διάρκεια του αγώνα είναι 1 η 2 γύροι των 2 λεπτών αντίστοιχα, ενώ μερικές Ομοσπονδίες έχουν το σύστημα των 10 πόντων (ο αγώνας σταματά όταν ο ένας αθλητής φτάσει τους 10 βαθμούς, με μέγιστο χρόνο τα 2 λεπτά)

Η βαθμολογία και η καταμέτρηση των πόντων ποικίλει μεταξύ των Ομοσπονδιών, όμως η πλέον διαδεδομένη είναι:
Χτύπημα με γροθιά στο σώμα και στο πρόσωπο 1 πόντος
Χτύπημα με εναέρια (Jump) γροθιά στο σώμα και στο πρόσωπο 2 πόντοι
Χτύπημα με λάκτισμα στο σώμα 1 πόντος
Χτύπημα με εναέριο λάκτισμα στο σώμα 2 πόντοι
Χτύπημα με λάκτισμα στο πρόσωπο 2 πόντοι
Χτύπημα με εναέριο λάκτισμα στο πρόσωπο 3 πόντοι.

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη βαθμολογία είναι η εξής:
Γροθιά στο σώμα και στο πρόσωπο 1 πόντος
Λάκτισμα στο σώμα 2 πόντοι
Λάκτισμα στο πρόσωπο 3 πόντοι

Επιτρεπόμενοι στόχοι του σώματος, είναι το μπροστινό μέρος πάνω από το ύψος της ζώνης.
Επιτρέπονται όλα τα λακτίσματα, τα χτυπήματα με το μπροστινό και πίσω (Back Fist) μέρος της γροθιάς και το σάρωμα (sweep)
To αγωνιστικό τερέν είναι 6 Χ 6m και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα 8 Χ 8m

Το σημαντικότερο σημείο που οδήγησε στην αλματώδη εξάπλωση του Semi Contact ήταν οι κανονισμοί που επέτρεπαν σε αθλητές και αθλήτριες όλων των στυλ να αγωνιστούν, (χωρίς σπουδαίες αλλαγές στoν τρόπο προπόνησης τους) μεταξύ τους, παραμερίζοντας τους έως τότε συνηθισμένους αγώνες μεταξύ ίδιων στυλ (κινέζικα με κινέζικα, ιαπωνικά με ιαπωνικά, κορεάτικα με κορεάτικα κλπ)

Επίσης η μεγάλη ποικιλία χτυπημάτων και η παρότρυνση των αθλητών-τριών για προσφορά θεάματος (πριμοδότηση των λακτισμάτων με περισσότερους πόντους) κάτι που ακολούθησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε WKF με καθυστέρηση 37 ετών!!!

Άλλος ένας λόγος ήταν ο προστατευτικός εξοπλισμός (Κάσκα κεφαλής, μασέλα, προστατευτικά γάντια χεριών και ποδιών, προστατευτικό γεννητικών) που με συνδυασμό της Ημι – Επαφής ελαχιστοποιούσε την περίπτωση τραυματισμού.

Στα εθνικά πρωταθλήματα υπάρχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα επίσης που καθιστά το Semi Contact ως τον «δικαιότερο» τρόπο αγώνων πολεμικών τεχνών.
Υπάρχουν κατηγορίες που διαχωρίζουν όχι μόνο την ηλικία, το φύλλο και το βάρος των αθλητών αλλά και τον βαθμό τους (χρώμα ζώνης)!
Άλλες καινοτομίες που εισήγαγε το Semi Contact είναι οι κατηγορίες αγώνων Junior (5-6 ετών!), οι αγώνες Senior Α & Β(άνω των 35 και των 50 ετών αντίστοιχα!) και οι κατηγορίες των Dan (1ο έως 3ο , 4ο & 5ο και 6ο έως 8ο !!!)

Το Semi Contact το καλλιέργησαν όλες οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Kick Boxing και μάλιστα οι περισσότερες δημιουργήθηκαν πρώτα ως Ομοσπονδίες Semi Contact και μετά πρόσθεσαν και το Full Contact – Kick Boxing όπως η WKA (World Karate Association) η WAKO (World All Style Karate Organization) κ.α
Μάλιστα πολλές από αυτές σήμερα διοργανώνουν μόνο αγώνες Semi Contact (WKA).

Άλλες μεγάλες Ομοσπονδίες Semi Contact είναι οι:
National Black Belt League – USA
Professional Karate League – USA
Amateur Karate League – USA
International Kick Boxing Federation – Worldwide
Sport Kick Boxing Federation – USA
World Karate Organization – Europe
International Sport Kick Boxing Association – Europe
International Amateur Kick Boxing Sport Association – Europe
(H μόνη Ομοσπονδία που επιτρέπει γροθιές πυγμαχίας στο Semi Contact)
World Karate Association – Europe
World Association of Kick Boxing Organizations – Europe.

Eίναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι και αυτό το Συναρπαστικό Μαχητικό σπορ είναι δημιούργημα των ΗΠΑ (όπως και το Kick Boxing) και των ανθρώπων του Καράτε.
Ακόμα και φημισμένοι δάσκαλοι του Taekwondo όπως ο John Ree και ο He Il Cho ή του Kung Fu όπως ο Al Dacascos, τους αγώνες που διοργάνωναν τους έδιναν τον τίτλο και την ονομασία Καράτε!!!
Οι Αγώνες Semi Contact έχουν δημιουργήσει αρκετά αξιοσημείωτα ρεκόρ, όπως τους 40.000 θεατές!!! σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόναχο ‘95, τις 10.000 Μαύρες ζώνες!!! που συμμετείχαν στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα στην Ν. Υόρκη ’92, τις αμοιβές των $ 50.000,00 USD!!! Που πήραν οι νικητές των κατηγοριών Grand Champion στο Εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ στο Σικάγο το ’97 κλπ.

Στην Ελλάδα τους πρώτους αγώνες Semi Contact διοργάνωσε ο εξ Αμερικής ερχόμενος, Δάσκαλος Γιώργος Ανδρονικίδης, ενώ τους περισσότερους (18) και τους πιο επιτυχημένους αγώνες Semi Contact (με ρεκόρ 1300 αθλητές, 118 σχολές και 1100 θεατές) διοργάνωσε ο υπογράφων το άρθρο στην περίοδο ’91-’98.

Οι σπουδαιότεροι πρώτοι Ελληνες αθλητές που αναδείχτηκαν σε αγώνες semi contact, ήταν ο Σπύρος Βέλλιος (Tang Soo Do), και ο Νίκος Μέμμος (Fu Jow Pai Kung Fu).

To 2000 το Semi Contact αναγνωρίστηκε ως άθλημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέσω της Φίλαθλης ιδιότητας που έλαβε η Ελληνική Ομοσπονδία Kung Fu – Wu Shu.
Το Semi Contact μετονομάστηκε σε Point Fighting ως τμήμα του Kick Boxing και είναι αναγνωρισμένο άθλημα από την ΓΓΑ που καλλιεργείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κick Boxing (ΠΟΚ)

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης