Blog
11
07
2016

10 Σημαντικά Ψυχολογικά Οφέλη της Άσκησης

Όλοι γνωρίζουμε τα σωματικά οφέλη της άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει τη σωματική σύσταση, τα μαλλιά, το δέρμα και την υγεία των νυχιών, καθώς μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε τα ψυχολογικά οφέλη, και μερικά από αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά. Πιο κάτω είναι 10 σημαντικά ψυχολογικά οφέλη της άσκησης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας.

Αυτοπεποίθηση και Αυτοεκτίμηση

Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας. Σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, τα παιδιά και οι έφηβοι βελτίωσαν την αυτοπεποίθηση τους μετά την άσκηση. Όποιος έχει επιτύχει μια σωματική μεταμόρφωση έχει νιώσει τις θετικές επιπτώσεις τις οποίες έχει η άσκηση στην αυτοεκτίμηση. Έχετε μια καλύτερη εμφάνιση, αισθάνεστε καλύτερα και είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Εικόνα του Σώματος

Για τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν θέματα με την εικόνα του σώματος τους, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Η άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση με το σχηματισμό του σώματος και την αλλαγή της εμφάνισης. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μειώνουμε τον εαυτό μας όσον αφορά την εμφάνιση μας. Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση θα προσφέρει θετικές αλλαγές στο σώμα σας, και ως εκ τούτου, θα βελτιώσει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Άγχος

Η άσκηση είναι σημαντικά συσχετιζόμενη με λιγότερο άγχος και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η άσκηση έχει συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία του άγχους για εδώ και πολλές γενιές. Η έντονη άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες της «καλής διάθεσης». Αυτές οι χημικές ουσίες, μαζί με άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη μπορεί να μειώσουν τις επιπτώσεις του άγχους σας.

Κατάθλιψη

Μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μαζί με συμβουλευτική είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις καταθλιπτικές διαταραχές από ότι η συμβουλευτική και μόνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος της κατάθλιψης είναι σημαντικά υψηλότερος για τα σωματικά αδρανεί άτομα σε σύγκριση με τα τακτικά αθλούμενα. Οι ίδιες χημικές ουσίες της «καλής διάθεσης» που θεραπεύουν το άγχος έχουν επίσης, θετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί μόνο να βοηθήσει.

Γνωστική Λειτουργία

Στα άτομα με γνωστικές διαταραχές, η άσκηση μπορεί να αυξάνει τη γνωστική λειτουργία. Η ικανότητα σας να σκέφτεστε και να αντιδράτε μπορεί να βελτιωθεί με την άσκηση. Οι κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται και η ροή του αίματος βελτιώνεται στον εγκέφαλο. Η άσκηση είναι αποτελεσματική στην αναστροφή ή στην επιβράδυνση της μειωμένης κινητικής απόδοσης που σχετίζεται με την ηλικία, και στην ταχύτητας της γνωστικής επεξεργασίας.

Εθισμός

Ο εθισμός υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Από τον εθισμό στο φαγητό μέχρι και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η άσκηση έχει αποδειχθεί να μειώνει τις επιθυμίες για τσιγάρο, και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της διακοπής του καπνίσματος. Αν και ο ακριβής μηχανισμός του εν λόγω οφέλους είναι άγνωστος, σίγουρα η βελτιωμένη χημική ισορροπία του εγκεφάλου από την άσκηση πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο.

Μνήμη

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο να θυμάστε πράγματα το τελευταίο καιρό; Η ικανότητα μας να θυμόμαστε πράγματα φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία. Επίσης, τείνουμε να γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά. Η αεροβική άσκηση αυξάνει το μέγεθος του πρόσθιου ιππόκαμπου, που οδηγεί σε βελτίωση της χωρικής μνήμης.

Στρες

Έρευνα έχει δείξε ότι η άσκηση συνδέεται με μια υψηλότερη ανθεκτικότητα του στρες. Μειώνει, επίσης, σημαντικά την κορτιζόλη, τον καρδιακό ρυθμό, και τις αντιδράσεις της κατάστασης του στρες, σε σύγκριση με τα ανεκπαίδευτα άτομα. Έτσι, όχι μόνο μπορείτε να μειώσετε τα τρέχοντα επίπεδα του στρες με την άσκηση, αλλά η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να αποφύγετε το στρες εξ’ αρχής.

Δημιουργικότητα

Δεν αισθάνεστε πολύ δημιουργικοί τον τελευταίο καιρό; Ίσως σας έχει λείψει η έμπνευση για να γράψετε, να φωτογραφίσετε ή να δημιουργήσετε ένα νέο μουσικό κομμάτι; Η άσκηση θα μπορούσε να είναι η απάντηση για την εκκαθάριση αυτών των μπλόκων της δημιουργικότητας. Η διάθεση και η δημιουργικότητα βελτιώνονται ανεξάρτητα με τη σωματική άσκηση. Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του αν είστε σε μια καλή ή κακή διάθεση, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητα σας.

Αγάπη

Μπορεί η άσκηση να σας κάνει να ερωτευτείτε; Είναι δυνατόν. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «ορμόνης της αγάπης», ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη προωθεί τις θετικές κοινωνικές σχέσεις. Ακόμα και η απλή ψυχαγωγική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η πεζοπορία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και να προωθήσει την εμπειρία του δέσιμου δύο ανθρώπων. Δεν είναι παράξενο που τα άτομα τα οποία μοιράζονται ένα fit τρόπο ζωής δένονται μεταξύ τους.

Πηγή: Coachcalorie.com

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης