Blog

To OXI είναι μια πλήρης πρόταση / Αυτοάμυνα – Αυτοπροστασία Γυναικών

Το τόσο ευαίσθητο θέμα της Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας Γυναικών, και δυστυχώς τόσο ταλαιπωρημένο από επιτήδειους και αριβίστες, καθώς και άπειρους ή μη εξειδικευμένους εκπαιδευτές και εισηγητές σεμιναρίων ανά τον κόσμο, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ολοένα και περισσότερα σεμινάρια διοργανώνονται, συνεχώς δημιουργούνται νέα ειδικά τμήματα σε σχολές και γυμναστήρια.

Παρ’ όλη την διαρκώς αυξανόμενη ανταπόκριση των γυναικών, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, και αυτό διότι η διαδικασία της εκπαίδευσης, πολύ συχνά είναι λανθασμένη.

Πρέπει να κατανοηθεί πλήρως, πως ο τρόπος προσέγγισης της εκπαίδευσης στην Αυτοάμυνα και Αυτοπροστασία γυναικών, είναι απείρως πιο σημαντικός από τη στείρα εκμάθηση φυσικών τεχνικών, ιδίως όταν αυτές ακολουθούν επιλεγμένα κομμάτια από την ύλη της τάδε ή της δείνα πολεμικής τέχνης.

Η φιλοσοφία της φυσική ενδυνάμωσης και της εκγύμνασης των γυναικών που ακολουθούν οι περισσότεροι εκπαιδευτές, ακόμα και όταν πρόκειται για σεμινάριο λίγων ωρών (!!!) είναι ατελέσφορος τρόπος και στην ουσία άσκοπη παραγωγή ενέργειας αν δεν ακολουθείται συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εστίαση επίσης μόνο στους τρόπους φυσικής υπεράσπισης, αφήνει ανέπαφο το σημαντικότερο κομμάτι που είναι η Αυτοπροστασία, και που στο μεγαλύτερο σύνολό του είναι θεωρητική διαδικασία.

Όταν η γυναίκα αντιμετωπίζει ενοχλητική ή παρενοχλητική συμπεριφορά, είτε είναι “ακίνδυνη” – είτε είναι εν δυνάμει ή ουσιαστικά επικίνδυνη, το κύριο μέλημα για τη γυναίκα, είναι να γνωρίζει αφενός πώς να θέτει σαφή όρια καθώς και τους τρόπους που θα δημιουργήσει απόσταση ασφάλειας και αφετέρου πώς να απεμπλακεί από το περιστατικό, πριν αυτό εξελιχθεί.

Η σημασία της δυναμικής καθορισμού των ορίων είναι ένας από τους κρισιμότερους τομείς, ιδίως σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή απόπειρας ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής, ή επιχείρηση ασελγούς πράξης, λόγω του ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων το θύμα γνωρίζει τον θύτη.

Είτε όμως είναι γνωστός, είτε είναι ξένος ο δράστης, είναι απαραίτητη η γνώση δεξιοτήτων όχι μόνο σωματικής αντίστασης, αλλά και λεκτικής.

Ο φόβος που δημιουργείται από την άγνοια των τρόπων αντιμετώπισης στη γένεση του συμβάντος , διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την κατάληξη του περιστατικού.

Τεράστιο ρόλο παίζουν οι στρατηγικές πρόληψης και η γνώση τρόπων αποφυγής αλλά και κατάσβεσης, και αυτός ο τομέας πρέπει να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό στην εκπαίδευσης Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας Γυναικών.

Η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να φτάνεις στην κατανόηση.

Απαιτείστε εξειδίκευση, αξιώστε γνώση με ουσία, επιδιώξτε μάθηση που χρησιμεύει και μένει, όχι στείρο ιδρώτα…

Η αυτοάμυνα – αυτοπροστασία γυναικών ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ πρέπει να είναι κοινό μάθημα πολεμικών τεχνών. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και απολύτως εξειδικευμένο.

Μείνετε ασφαλής

Μaster Μιχάλης Κοσσυβάκης
Eκπαιδευτής ένοπλης και άοπλης μάχης / Διεθνής εισηγητής

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ο Master Μιχάλης Κοσσυβάκης δίδαξε στο μεγαλύτερο σεμινάριο Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας Γυναικών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με 114 συμμετέχουσες.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Η ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης