Blog

10 χρήσιμες συμβουλές Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας Γυναικών.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της σωστής προσέγγισης στην ουσιαστική κατάρτιση για τον ευαίσθητο και εξειδικευμένο τομέα της Αυτοπροστασίας των Γυναικών, είναι η γνώση πρόληψης και οι κατάλληλες συμβουλές ώστε αυτή να επιτυγχάνεται αφενός εύκολα, αφετέρου στο μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό και στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον κίνδυνο απόπειρας βιασμού, βιασμό ή κακοποίηση  μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της ζωής της, είναι ανησυχητικά, ωστόσο αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά, ως ένα μόνο σημείο εκκίνησης και αφύπνισης,

Με το σωστό, και πάντα εξειδικευμένο, είδος εκπαίδευσης, οι γυναίκες οικοδομούν την απαραίτητη εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους, είναι σε καλύτερη θέση να διακρίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας ενδεχόμενης επίθεσης ή κινδύνου, και παράλληλα γίνονται δέκτες των απαραίτητων δεξιοτήτων λεκτικής αρχικά, και σωματικής όταν χρειαστεί, αντιμετώπισης του συμβάντος.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Αυτοπροστασία τους, δίδω κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση (1-8) και ορισμένες σημαντικές αρχές για την αυτοάμυνά σας (9-10)

Οσο πιο ενημερωμένες είστε, τόσο σωστότερα προετοιμασμένες θα είστε σε περίπτωση που γίνετε στόχος, ή βρεθείτε να αντιμετωπίσετε δυσάρεστο περιστατικό.

Ενισχύοντας τον εαυτό σας, με την κατάλληλη γνώση, ο φόβος σας θα μειωθεί, και θα είστε σε θέση να τον ελέγξετε ώστε να δράσετε με τους ορθούς τρόπους.

1. Προετοιμάστε τον εαυτό σας

Η προετοιμασία για μια βίαιη επίθεση ή ένα περιστατικό που θα βρεθείτε σε κίνδυνο, δεν διαφέρει από την προετοιμασία για οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη που μπορεί να συμβεί.

Η ψυχική και νοητική προετοιμασία, θα σας δώσει την ευκαιρία να αναλάβετε την απαραίτητη δράση, όταν συμβεί κάτι δυσάρεστο.

Υποχρεώστε τον εαυτό σας να σκεφτεί τι θα κάνατε αν κάποιος προσπαθούσε να σας βιάσει, ή να σας ληστέψει. Με την προετοιμασία του εαυτού σας, θα είναι λιγότερο πιθανό να παγώσετε από το φόβο και ως εκ τούτου να είστε ανίκανες να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας αν συμβεί το “αδιανόητο”.

2. Λάβετε κύριες και απαραίτητες γνώσεις

Δεν χρειάζεται (παρ’ όλο που είναι μια διαδικασία που δίδει πολλά και πολυποίκιλα οφέλη) να έχετε μακρόχρονη ενεργή συμμετοχή στις πολεμικές τέχνες για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ενάντια σε μια απειλή, και κυρίως να μάθετε να την αποφεύγετε ή το πώς να απεμπλακείτε από αυτή.

Συμμετέχετε σε ένα ή περισσότερα σεμινάρια αυτοάμυνας, μετά από προσεκτική επιλογή ή πάρτε μερικά μαθήματα σε σχολή που έχει εξειδικευμένο τμήμα Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας γυναικών.

Με αυτό τον τρόπο, εκπαιδεύετε το μυαλό και το σώμα σας, να ενεργούν σωστά και αποτελεσματικά.

3. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτετε είναι η λεγόμενη έκτη αίσθηση. Αντίθετα με τα ζώα που έχουν μόνο ένστικτα επιβίωσης, ο άνθρωπος έχει επίσης την ικανότητα να προσθέτει κρίση και τις γνώσεις από την καθημερινή εμπειρία στη βασική του διαίσθηση.

Με την εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σας, θα είστε σε θέση να ξεχωρίζετε τη διαφορά μεταξύ πραγματικού φόβου και βάσιμης ανησυχίας, ώστε να κινηθείτε κατάλληλα.

4. Να έχετε γνώση για το περιβάλλον σας

Μην μιλάτε στο τηλέφωνό σας ή ακούτε μουσική με ακουστικά όταν βρίσκεστε μόνη σε απομονωμένο δημόσιο χώρο ή σε δρόμους με ελάχιστη κίνηση. Δώστε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Εάν νομίζετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί, αλλάξτε κατεύθυνση ή μπείτε σε ένα κατάστημα.

Σε περίπτωση πιθανής επίθεσης, φωνάξτε «ΦΩΤΙΑ».

Σε περίπτωση λεκτικής επίθεσης, απαντήστε με χιούμορ ή αγνοείστε το περιστατικό.

Σε περίπτωση επίθεσης τρέξτε και καλυφθείτε πίσω από αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων…

5. Μην μοιάζετε με θύμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θύτες επιλέγουν το θύμα τους. Για παράδειγμα μια γυναίκα που βρίσκεται μόνη σε ερημικό δρόμο, είναι πιο εύκολος στόχος.

Μείνετε σε περιοχές που έχουν κόσμο και κίνηση, και κυρίως περπατήστε – κινηθείτε με αυτοπεποίθηση.

6. Κινηθείτε έξυπνα στο αυτοκίνητο

Όταν κατευθύνεστε προς το αυτοκίνητό σας. να κρατάτε ήδη το κλειδί στο χέρι σας, έτσι ώστε να µη χάνετε χρόνο ψάχνοντας για το κλειδί. Πριν εισέρθετε στο αυτοκίνητο, κοιτάξτε τριγύρω, και στα πίσω καθίσματα. Εάν έχει παρκάρει δίπλα μεγάλο βαν, μπείτε στο αυτοκίνητο από την πόρτα του συνοδηγού.

Εάν το αυτοκίνητό σας είναι σε μοναχικό / απομονωμένο σημείο, και δίπλα είναι παρκαρισμένο όχημα με επιβάτη ή φιμέ τζάμια, γυρίστε πίσω στον χώρο που ήσασταν, και επιστρέψτε με συνοδεία. Προτιμότερο με τον υπάλληλο φύλαξης.

Μην χρησιμοποιείτε το αυτόματο άνοιγμα των θυρών από μακριά, και βάλτε ασφάλεια με το που μπείτε σε αυτό.

7. Ασφάλεια στο σπίτι

Η περιοχή έξω από την κύρια είσοδο της κατοικίας σας πρέπει να είναι φωτισμένη σωστά ώστε να µην υπάρχουν σκοτεινές σκιές όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί. Εχετε μαζί σας φακό ή χρησιμοποιήστε το φως του κινητού σας τηλεφώνου.

Χρησιμοποιείστε πάντα το ‘µατάκι’ της κύριας πόρτας, έτσι ώστε να βλέπετε ποιος είναι πριν ανοίξετε .

Εχετε κλειστές τις κουρτίνες, ώστε οι άνθρωποι να µην βλέπουν µέσα το σπίτι σας, ιδιαίτερα τη νύχτα. Μην εισέρχεστε σε ένα ασανσέρ µε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

Ποτέ μη μπείτε στο σπίτι σας, αν κάποιος σας ακολουθεί.

Αν ζείτε μόνη, γράψτε μόνο το επίθετό σας στο κουδούνι, και ακόμα καλύτερα να είναι σε αρσενικού φύλου

Ποτέ μη μπαίνετε στο σπίτι σας, αν βρείτε την πόρτα ανοιχτή. Καλέστε αμέσως την αστυνομία.

8. Κινηθείτε σωστά σε κοινωνικές εκδηλώσεις – εξόδους

Μην δέχεσθε κέρασµα ποτών από αγνώστους. Ακόµη  και αν γνωρίζετε το πρόσωπο, είναι καλύτερα να ζητήστε από το σερβιτόρο ή το µπάρµαν ποτά που είναι κλειστά, όπως µπύρα κλπ .

Σε έξοδο με άγνωστό ή νέο συνοδό, εάν έχετε αφήσει το ποτό σας αφύλακτο ακόµη και για µισό λεπτό να µην πιείτε ξανά ούτε µια γουλιά από το ποτό. Παραγγείλτε άλλο.

9. Χρησιμοποιείστε σωστά τα πλεονεκτήματά σας.

Ακόμα και αν είστε προχωρημένες σε μια πολεμική τέχνη, πόσο μάλλον αρχάρια ή χωρίς καθόλου γνώση, μην χρησιμοποιείτε τις γροθιές σας εναντίον του αντιπάλου. Προτιμείστε τα χτυπήματα με τις παλάμες σας ή με τους αγκώνες σας από κοντά.
Μην επιχειρείτε να ρίξετε τον αντίπαλο στο έδαφος με την χρήση του γοφού σας (!!!), υπάρχουν δεκάδες τρόποι να τον ρίξετε σπάζοντας την ισορροπία του. Μην επιχειρείτε φυσική δύναμη ή λαβές (!!!) ενάντια σε αρπαγές . Χρησιμοποιείστε χτυπήματα και κινήσεις περισπασμού.

Και προπαντός σε κάθε περίπτωση με επιχειρείτε την εξουδετέρωση του αντιπάλου σας. Ακολουθείστε την αρχή “Hit and Run”, χτυπήστε και τρέξτε.

Οι κύριοι στόχοι που μπορείτε να πλήξετε επαρκώς έναν επιτιθέμενο, πάντα με σωστή συσχέτιση της θέσης που είστε αλλά και της ένδυσής σας, είναι τα μάτια, τα αυτιά, ο λαιμός (κυρίως λάρυγγας), τα γόνατα, οι ταρσοί-δάχτυλα ποδιών και οι όρχεις.

10 Όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί, δώστε το 100%

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής ή σταματήματος ενός περιστατικού πριν αυτό εξελιχθεί, ή σε περίπτωση που δεχτείτε άμεση ή ξαφνική επίθεση, ο δισταγμός και η αυτοσυγκράτηση πρέπει να γίνουν άγνωστες έννοιες.

Απαντήστε σκληρά. Αντεπιτεθείτε άμεσα και χωρίς έλεος.  Να θυμάστε πάντα πως ο στόχος σας δεν είναι να μείνετε εκεί και να πολεμήσετε. Είναι το να φέρεται τον αντίπαλό σας σε στιγμιαία αδυναμία επίθεσης-αντεπίθεσης σας, ώστε να μπορέσετε να τρέξετε μακριά.

Μείνετε ασφαλείς

Μaster Μιχάλης Κοσσυβάκης
Eκπαιδευτής ένοπλης και άοπλης μάχης / Διεθνής εισηγητής

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ο Master Μιχάλης Κοσσυβάκης δίδαξε στο μεγαλύτερο σεμινάριο Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας Γυναικών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με 114 συμμετέχουσες.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Η ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΟ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης