Blog

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τόσο διαχρονικά, όσο (και ιδίως) στους καιρούς που ζούμε, όλοι και όλες (πρέπει να) γνωρίζουν ότι η ικανότητα να προστατεύεις, είναι βασικό και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει δε, να συνειδητοποιθεί ευρύτερα, η μεγάλη σημασία που έχει η κατοχή της συγκεκριμένης γνώσης για την κοινωνία μας.

Ομοίως πρέπει να συνειδητοποιηθεί, ότι αυτή η δεξιότητα, περισσότερο από ποτέ, σε μια εποχή που ο εκφοβισμός (bullying) στο σχολείο, είναι πλέον μια επιδημία που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να αυτοαμυνθούν, όταν και εάν προκύψει η ανάγκη.

Η γνώση της Αυτοάμυνας, δεν προσφέρει στα παιδιά μόνο την ικανότητα να αμυνθούν – προστατευτούν έναντι φυσικών επιθέσεων, αλλά και διάφορα σημαντικά οφέλη στην καθημερινή τους ζωή.

Μέσα από την μαχητική πλευρά των πολεμικών τεχνών, σημαντικές αξίες και αρχές, όπως η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση, η επιμονή, η αυτοπειθαρχία, ο αυτοσεβασμός, και κυρίως η αυτοπεποίθηση, γίνονται κτήμα των παιδιών, τα οποία απολαμβάνουν όλα τα ευεργετικά οφέλη αυτών των εννοιών.

Η γνώση της Αυτοάμυνας, είναι μια ασφαλής, διασκεδαστική και κυρίως δημιουργική δραστηριότητα, που μπορεί να συνεχιστεί εφ’όρου ζωής. Μια ενασχόληση που η αξία της είναι ανυπολόγιστα μεγάλη, τόσο σε σωματικά όσο και σε πνευματικά οφέλη. Και είναι πολλά!

H Aυτοάμυνα είναι ΒΑΣΙΚΟ δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Η ολοένα και μεγαλύτερη απόκτηση αυτής της γνώσης, φέρει μαζί της και ενδυναμώνει την συναίσθηση της ευθύνη που της αναλογεί.

Ο σωστός Δάσκαλος ή Εκπαιδευτής (απαραίτητη προϋπόθεση) θα διδάξει στα παιδιά, πότε, που και κυρίως πως να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Θα τους δώσουν με τον κατάλληλο τρόπο, να κατανοήσουν πως αυτό δεν είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να βλάψει τους άλλους, αλλά για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους απέναντι σε επιθέσεις.

Ο εκφοβισμός του παιδιού στο σχολείο, είναι ένας εφιάλτης για κάθε γονέα και κηδεμόνα. Ενα πρόβλημα που υπάρχει για χρόνια, και που παρ’ όλες τις προσπάθειες της κοινωνίας – πολιτείας να τον σταματήσει, τουλάχιστον στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, εξακολουθεί να υπάρχει ως μεγάλο πρόβλημα.

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, συνεπικουρούμενη από την γνώση Αυτοάμυνας και της πρακτικής στην μαχητική πλευρά των πολεμικών τεχνών είναι η δύναμη για να σταματήσει ο εκφοβισμός μια για πάντα.

Η απόκτηση και η ενδυνάμωση αυτών των βασικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας που αναπτύσσονται μέσω της Αυτοάμυνας, είναι ένα άμεσο και σημαντικά θετικό αποτέλεσμα.

Οι πολεμικές τέχνες, διδάσκουν πολλές σημαντικές αξίες και αρχές, όπως ακεραιότητα, ταπεινότητα, τιμή, σεβασμό, θάρρος, πειθαρχία, δικαιοσύνη…

Αλλά και δύο ακόμα άκρως πολύτιμες αρχές.

Α. Την σημασία της αποτυχίας. Οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν ότι η κάθε αποτυχία, είναι μια ευκαιρία για αυτοβελτίωση.

Β. Την δύναμη και τους τρόπους, να αντιμετωπίζουν την κάθε πρόκληση, όχι αποθαρρυντικά, αλλά με συνέχιση των προσπαθειών έως την επίτευξη των στόχων.

Κάντε στα παιδιά σας, αυτό το πολύτιμο και εξαιρετικής αξίας δώρο ζωής. Η εγγραφή σε σχολή πολεμικών τεχνών, και η σπουδή τους, παράγει σημαντικά και πολυποίκιλα οφέλη για κάθε παιδί, και για κάθε άνθρωπο.

Στον πολυχώρο μας, υπάρχουν 3 παιδικά γκρουπ πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων. Σας περιμένουμε…

Master Μιχάλης Κοσσυβάκης
Προπονητής Καράτε Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
Διεθνής Εισηγητής (Ευρώπη – ΗΠΑ – Καναδά)

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης