Blog

Oι συχνότερες ερωτήσεις για την Αυτοάμυνα Γυναικών

Το να είναι ασφαλής ο άνθρωπος, είναι πέρα από υπέρτατο αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμά του. Ενώ στα πλαίσια ενός κράτους, θεωρητικά η προστασία του πολίτη παρέχεται με την επιβολή του νόμου και την τήρηση της τάξεως, πρακτικά σε καμία κοινωνία, όσο προηγμένη κι αν είναι, δεν απουσιάζει η εγκληματικότητα, η παραβατική συμπεριφορά και η απουσία κινδύνου ως αίσθηση που έχει κάποιος ότι είναι απόλυτα, ή έστω ικανά, προφυλαγμένος

Στους καιρούς που διανύουμε, η γνώση αυτοάμυνας εκτός από τα πολυποίκιλα οφέλη που προσδίδει στον άνθρωπο, έχει καταστεί και απαραίτητη ανάγκη.

Ειδικά για τις γυναίκες, όχι ως αδύναμο φύλο, αλλά ως μια ειδική κατηγορία που μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένα είδη επιθέσεων και παρενοχλήσεων, πρέπει να γίνει προτεραιότητα για κάθε μια, και να κατανοηθεί το πόσο πολύ αξίζει να γνωρίζει τις κατάλληλες δεξιότητες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή για να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατόν, παρόμοιες επικίνδυνες καταστάσεις.

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, που η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει χωρίς να καταβληθεί ιδιαίτερος κόπος ή χρόνος, η έννοια της αυτοάμυνας γενικά, αλλά και ειδικότερα της αυτοάμυνας γυναικών, παραμένει συγκεχυμένη, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο γεμάτο ασάφειες και αοριστίες, διανθισμένο με γενικότητες και αντιφάσεις.

Αυτό είναι ένα ακόμα άρθρο μου, για την αυτοάμυνα γυναικών, που παρέχει πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις – ανησυχίες που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, σε μια προσπάθεια για την περαιτέρω κατανόηση και αποσαφήνιση του.

Α. Τι είναι η Αυτοάμυνα Γυναικών;

Είναι (πρέπει να είναι) ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης που ενισχύει μέσω της ουσιαστικής (και απαραίτητης για τη γυναίκα), γνώσης, την αυτοπεποίθηση, την συνειδητοποίηση, την βεβαιότητα, τις λεκτικές δεξιότητες αντιμετώπισης, τις στρατηγικές και αρχές ασφάλειας που επιτρέπουν σε κάποια να αποφύγει – ξεφύγει με επιτυχία από δυσάρεστα περιστατικά, αλλά και την εκμάθηση απλών φυσικών τεχνικών για να αντισταθεί – προστατευτεί εναντίον επιθέσεων.

Β. Η Αυτοάμυνα Γυναικών εμπεριέχει μόνο σωματική εκπαίδευση;

ΟΧΙ. Είναι απολύτως απαραίτητο να παρέχεται και η κατάλληλη θεωρητική γνώση, που εμπεριέχει λεκτικές δεξιότητες, καθώς και βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας και πρόληψης. Δηλαδή την απομάκρυνση από τον κίνδυνο με έγκαιρες ενέργειες και την δυνατότητα να αποφευχθεί κάτι ανεπιθύμητο.

Γ. Η γνώση Aυτοάμυνας, αποτελεί εγγύηση;

Και πάλι ΟΧΙ. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις και καθολικές νόρμες, σε ότι αφορά την αυτοπροστασία και την Αυτοάμυνα. (Μείνετε μακριά από όσους σας διαβεβαιώνουν για απόλυτα αποτελέσματα, και ιδίως εναντίον οποιασδήποτε μορφής – επίθεσης).

Ωστόσο είναι βέβαιο πως η κατάλληλη εκπαίδευση – παρακολούθηση σοβαρών σεμιναρίων – σε τέτοια προγράμματα, θα αυξήσει σημαντικά τις επιλογές σας, και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε, να εμποδίσετε ή να τερματίσετε μια επίθεση.

Οπως κάθε εργαλείο, όσο περισσότερο γνωρίζετε την χρήση και την λειτουργικότητά του, τόσο ευκολότερα θα αποφασίσετε το πως και πότε θα το χρησιμοποιήσετε.

Σίγουρα όμως, η κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση στην αυτοάμυνα, θα αυξήσει τις δυνατότητες και την ετοιμότητά σας.


Δ. Υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία αυτοάμυνας Γυναικών;

Όχι. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή επαναλαμβανόμενα σεμινάρια δύο ωρών, συγκεκριμένοι κύκλοι μαθημάτων 4 εβδομάδων ως 3 – 6 μήνες, και φυσικά η “διά βίου” ενασχόληση. Όποια και αν είναι η διάρκεια του προγράμματος, θα πρέπει να βασίζεται σε μεγιστοποίηση επιλογών, εκμάθηση απλών τεχνικών και κυρίως γνώση και σεβασμό στην εμπειρία των επιθέσεων εναντίον γυναικών.

Ε. Είναι καλύτερος, άνδρας ή γυναίκα εκπαιδευτής;

Η ποιότητα των μαθημάτων και η αποτελεσματικότητα αυτών, εξαρτάται από τις γνώσεις, την εμπειρία, τη στάση και τη φιλοσοφία του εκπαιδευτή, και όχι την συσχέτιση με το φύλο του. Η πιο σημαντική πτυχή είναι ότι ο/η εκπαιδευτής, παρέχει εκπαίδευση, προσαρμοσμένη αφενός στο φύλο σας, και αφετέρου στις ατομικές σας δυνάμεις και ικανότητες. Η αίσθηση ασφάλειας που προσδίδει και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ σας, είναι σημαντικές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

ΣΤ. Πρέπει να εκπαιδεύομαι για χρόνια για να μάθω να προστατεύω τον εαυτό μου;

ΌΧΙ. Ένα βασικό μάθημα σεμιναρίου ή ανάλογης τάξης, μπορεί να προσφέρει αρκετές χρήσιμες συμβουλές, ιδέες και ικανότητες για να σας βοηθήσουν να μάθετε – αναπτύξετε στρατηγικές και αρχές αυτοπροστασίας που μπορείτε να συνεχίσετε να βασίζεστε. Τόσο η αυτοάμυνα γενικά, όσο και η Αυτοάμυνα γυναικών ειδικότερα, δεν έχει άμεση συσχέτιση με τις πολεμικές τέχνες, όπως αυτές είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Δεν απαιτεί χρόνια σπουδών για να “τελειοποιηθεί” ή για να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία σας.

Ζ. Είναι ο σκοπός της Αυτοάμυνας Γυναικών η τελική επικράτηση επί του επιτιθέμενου;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το κύριο και πρωταρχικό σημείο της Αυτοάμυνας Γυναικών, είναι το να αποκλείσει μια κατάσταση ή να ξεφύγει το συντομότερο δυνατόν από αυτή. Το να αποφύγετε ή να  σταματήσετε τις επιθέσεις στα πρώιμα στάδια τους, προτού κλιμακωθούν σε φυσικό κίνδυνο, είναι το υπ αριθμόν ένα μέλημα αυτών των προγραμμάτων.

Η γνώση τεχνικών Αυτοάμυνας, αυξάνει το εύρος των πιθανών επιλογών, αλλά η απόφαση της φυσικής εμπλοκής πρέπει να παραμείνει στη γυναίκα που βρίσκεται στην συγκεκριμένη και μοναδική γι αυτήν κατάσταση ή να χρησιμοποιείται όταν είναι αναπόφευκτη.

Ο πρώτιστος στόχος, πρέπει να παραμένει πάντα η ασφαλής και γρήγορη φυγή από το περιστατικό και όχι η φυσική τιμωρία – εξόντωση του θύτη. Θεωρώ πως η ασφαλέστερη αρχή, στις περισσότερες των περιπτώσεων φυσικής εμπλοκής, είναι το “HΙΤ ΑΝD RUN”.

Η. Η αυτοάμυνα αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού μιας γυναίκας;

Εάν χρησιμοποιηθεί έξυπνα και σωστά, κατά “γενικό” κανόνα ΌΧΙ, χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα τραυματισμού στις περιπτώσεις φυσικής εμπλοκής. Οι έρευνες και τα στατιστικά, δείχνουν πως η αντίσταση τις περισσότερες φορές, αποτρέπουν την σεξουαλική επίθεση.

Θ. Πότε είναι καλό ένα πρόγραμμα – μάθημα Αυτοάμυνας Γυναικών;

Τα σωστά καταρτισμένα προγράμματα αυτοάμυνας δεν είναι αυτά που διδάσκουν την γυναίκα με απόλυτο τρόπο τι “πρέπει” και τι “δεν πρέπει”να κάνει σε κάθε περίπτωση. Ένα πρόγραμμα για να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, πρέπει να προσφέρει, εύκολα κατανοητές επιλογές, απλές τεχνικές και έναν μη σύνθετο τρόπο ανάλυσης καταστάσεων. Οσα χρειάζονται δηλαδή, για να δημιουργηθεί μια ικανή εργαλειοθήκη στρατηγικών για την αποφυγή και τη διακοπή της βίας

Ο καταρτισμένος εκπαιδευτής επισημάνει αυτό που συνήθως λειτουργεί καλύτερα στις καταστάσεις MOST, αλλά παράλληλα καθιστά σαφές ότι η κάθε κατάσταση είναι μοναδική και η τελική απόφαση εναπόκειται στο πρόσωπο που βρίσκεται αντιμέτωπο με αυτή.

Η διδασκαλία που περιλαμβάνει τεχνικές που απαιτούν μεγάλη σωματική δύναμη ή προχωρημένες κινητικές δεξιότητες ή αντιμετώπιση απειλής με όπλο, ΔΕΝ είναι μέρος ενός βασικού προγράμματος Αυτοάμυνας Γυναικών, πολλώ μάλλον ενός σεμιναρίου με αυτή την θεματολογία.

Η επιλογή παρακολούθησης μιας τάξης, ακόμα και ενός σεμιναρίου αυτοάμυνας είναι μια σοβαρή απόφαση και κατά προτίμηση πρέπει να βασίζεται σε κάποια έρευνα. Κανένα πρόγραμμα και κανένας εκπαιδευτής δεν μπορεί να αναπαράγει μια “πραγματική” επίθεση, αφενός γιατί υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά σενάρια και αφετέρου, δεν μπορεί να προσομοιωθεί μια πραγματική επίθεση, γιατί πάντα θα απουσιάζει η σφοδρότητα, η οξύτητα, η κακή πρόθεση, η αποφασιστικότητα και η βιαιότητα που αυτή τελείται.

Απαιτείται από τον εκπαιδευτή να κατέχει εξειδικευμένη γνώση σε αυτό το τόσο ευαίσθητο αντικείμενο.


Ι. Ποιά είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Αυτοάμυνας Γυναικών;

Η εκπαίδευση στην Αυτοάμυνα, πέρα από τα προφανή οφέλη της, μειώνει το φόβο και το άγχος των γυναικών και αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους, την αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας και την αυτοεκτίμησή τους. Η εκμάθηση της αυτοάμυνας βοηθά τις γυναίκες να αισθάνονται πιο δυνατές και πιο σίγουρες για τον εαυτό τους.

ΙΑ. Δεν πρέπει να διαθέτουμε όλους τους πόρους μας σε στρατηγικές πρόληψης που επικεντρώνονται στους δράστες;

Όχι. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σύνθετο και μακραίωνο κοινωνικό πρόβλημα. Θα χρειαστούν ακόμα πολλές και μεγάλης κλίμακας κοινωνικές αλλαγές πριν να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, χωρίς δυστυχώς να εκλείψει παντελώς. Εν τούτοις , αυτή η αλλαγή, ακόμα και σε προηγμένες κοινωνίες έχει βραδύ ρυθμό πραγμάτωσης. Αν επικεντρωθούμε μόνο στις  στρατηγικές πρόληψης που επικεντρώνονται στους δράστες, καταδικάζουμε εκατομμύρια γυναίκες να υποφέρουν από βιασμό, σεξουαλική και κάθε είδους κακοποίηση, όπως και σε κάθε μορφή βίας. Η γνώση – εκπαίδευση και κατάρτιση στην αυτοάμυνα, τουλάχιστον στα βασικά της, μπορεί να προσφέρει ένα άμεσο και αποτελεσματικό αντίδοτο, και σε κάθε περίπτωση αποτελεί το πιο βραχυπρόθεσμο προσωπικό μέτρο για την κάθε γυναίκα.

Tip: To απαραίτητο “πείραμα” με τους οικείους σας.

Οσο ενθουσιασμένες κι αν φεύγετε μετά από ένα σεμινάριο ή μάθημα Αυτοάμυνας γυναικών, πριν υιοθετήσετε τα όσα έχετε διδαχθεί, χρειάζεται μια ή περισσότερες απαραίτητες δοκιμές για να ελέγξετε την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα τους.

Χρησιμοποιείστε τον σύντροφο, αδελφό, φίλο, πατέρα… για να κάνετε έμπρακτο τεστάρισμα των ικανοτήτων που φαίνεται ότι αποκτήσατε. Ζητήστε τους, να σας επιτεθούν χρησιμοποιώντας ένταση, δύναμη και ορμή, και κυρίως χωρίς να είναι συνεργάσιμοι στις αντιδράσεις σας. Αν απογοητευτείτε, θέστε αυστηρότερα κριτήρια για την επόμενη επιλογή σας, και δοκιμάστε ξανά.


ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ.

Κάθε γυναίκα, έχει αναφαίρετο δικαίωμα και βαθιά υποχρέωση ως προς την ανθρώπινη και θηλυκή της υπόσταση, στην αυτοδιάθεση, στην αυτοπροστασία και στην ελεύθερη έκφραση και βίωση της ατομικότητας της σε κάθε επίπεδο, όπως η ίδια την ορίζει.

Κανένα, “ναι με αλλά” δεν χωρά από κανέναν, στο πότε και πως επιλέγει να φλερτάρει, να ντυθεί, να ερωτοτροπήσει ή να συνευρεθεί ερωτικά με έναν ή περισσότερους συντρόφους – εραστές.

Καμία κοινωνική μορφή συμπεριφοράς όπως χρηστά και άλλα ήθη, και κανένα καθολικό πρότυπο ή προσωπική ηθική ιδιοσυγκρασία δεν μπορεί να κατηγοριοποιήσει (πολλώ μάλλον κακόβουλα) ή να αποδώσει ευθύνη ή υπαιτιότητα στην γυναίκα για την παρενόχληση ή την ασέλγεια εις βάρος της, ή την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ή τον βιασμό της, βάση μήκους της φούστας, αποκαλυπτικότητας του ντεκολτέ, λάγνας ματιάς, αισθησιακής κίνησης, προκλητικότητας ή αποδοχής του τολμηρού κόρτε και λοιπών ανοησιών που κατά καιρούς γράφονται.

Το ΟΧΙ, είναι μια πλήρης πρόταση, ό,τι κι αν έχει προηγηθεί.-



Εν κατακλείδι, στην ανησυχητική και πάντα εν δυνάμει πιθανότητα, να βρεθείτε αντιμέτωπη με κάποιον που μπορεί να σας προκαλέσει σωματική ή ψυχική βλάβη, η γνώση του πως να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θα σας δώσει πλεονέκτημα και τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο για να την αποφύγετε με ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό, να αποκτήσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αρχικά στην ικανότητά σας να αποφεύγετε ανεπιθύμητη προσοχή, και στη συνέχεια να αισθάνεστε πιο ασφαλής όταν βρίσκεστε σε δυνητικά επικίνδυνες περιοχές ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Η γνώση αυτοάμυνας, αλλά και η δυνατότητα να διακρίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κινδύνου, είναι μια επιπλέον πηγή ελευθερίας για τις γυναίκες στον ατελή κόσμο που ζούμε.

Το να είστε, αλλά και να αισθάνεστε ασφαλής είναι μια σπουδαία προτεραιότητα και κάθε γυναίκα αξίζει να γνωρίζει τις κατάλληλες δεξιότητες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν και όποτε χρειαστεί.

Τα μαθήματα – σεμινάρια Αυτοάμυνας γυναικών, παρέχουν στις γυναίκες την γνώση που είναι απαραίτητη για την προσωπική τους υπεράσπιση, καθώς και την εμπιστοσύνη και ικανότητα να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες αρχές και τεχνικές, για να βοηθήσουν στη δημιουργία σταθερών ορίων γύρω από την συμπεριφορά που οι ίδιες θεωρούν κατάλληλη και αποδεκτή.

Ολες οι γυναίκες πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια βασική κατανόηση των πιθανών τακτικών και λύσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση τόσο της κοινωνικής επιθετικότητας όσο και της κοινωνικής βίας. Η γνώση αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας γυναικών είναι από τα καλύτερα εργαλεία, για την επίτευξη αυτού του στόχου και την προάσπιση αυτού του αγαθού.

Διαβάστε ΕΔΩ, πληροφορίες για το επερχόμενο σεμινάριο Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας Γυναικών

Master Mιχάλης Κοσσυβάκης
Εκπαιδευτής άοπλης και ένοπλης μάχης / Διεθνής εισηγητής

author: Μιχάλης Κοσσυβάκης